Her finder du inspiration til, hvordan du kan sætte hygiejnen i fokus. I indskolingen vil det være oplagt at have særligt fokus på håndhygiejnen.

Ved at sætte fokus på hygiejne og undervise eleverne i smitteveje og korrekt håndvask er du med til at nedsætte infektionssygeligheden på din skole.

I samarbejde med Social og Sundhedsskolen, Skive, kan i lave små eksperimenter med bl.a. smitteveje og korrekt håndvask. I kan få besøg på jeres egen skole eller det kan foregå på Social og Sundhedsskolen. Øvelsen i korrekt håndvask kan med fordel ”gemmes” til social- og sundhedsskolen kommer på besøg eller I besøger dem. De vil medbringe Glitterbug(creme) og lyskasse så forsøget bliver endnu mere spændende.

Du kan tage udgangspunkt i materialet ”Mad, hygiejne og mikroorganismer 0. -7. klasse.”

Materialet starter med en historie om, hvad der sker, hvis vi ikke behandler vores fødevare med omhu. Der er introduktion til korrekt håndvask, og hvad mikroorganismer er for en størrelse. Materialet er til at plukke i og behøves ikke følges fra start til slut.

Du kan inddrage øvelser, hvor eleverne træner korrekt håndvask og I kan registrere jeres håndvask inden frokost i en periode. Her kan i bruge skemaet, som du finder under lærermaterialer.

Visualisering af snavs på hænderne - og især hvor meget der er tilbage efter en håndvask - er et godt pædagogisk middel til at hjælpe på forståelsen af, hvor vigtig en korrekt vasketeknik er.

Måske kan det udløse en lille bonus, hvis alle elever og voksne i klassen husker at vaske hænder.

Når eleverne ikke kan sidde stille længere kan i lege bakteriejagt.

 

Publiceret 28-09-2016